Dacă pereții, obiectele de mobilier ar avea viață, ca să povestească câte le-au „auzit” urechile, cred că am asista la povești pe cinste. Sau și mai bine, dacă paharele ar avea gură, ca să povestească câte dezamăgiri sau declarații de iubire au fost rostite, cred că s-ar putea scrie lejer un roman.

Dintotdeauna, vinul a avut acest farmec: a făcut oamenii să se adune, să-și mărturisească intențiile și să-și spună punctul de vedere. Vinul a fost prezent în viețile oamenilor ca un simbol al loialității față de un loc, statornicia unui popor, dar și ca simbol al fericirii și bunăstării materiale. Dacă ne ducem la Biblie, vinul apare acolo ca simbolul amintit mai sus, până astăzi, ca simbol al sângelui Domnului.

De ce încă o poveste despre vin?

Pentru că vinul este o băutură rafinată. Dacă știi să-l alegi, să-l armonizezi cu mâncarea, poate să-ți bucure papilele, să-ți ofere o experiență plăcută. Vinul este, în sine, o experiență. De la cum se cultivă vița de vie, cum se îngrijește, pâna la culesul strugurilor, ca apoi să te bucuri de un pahar de licoare de culoarea rubinului.

sursa: Beciul Domnesc

De altfel, nu întâmplător scriu acest articol în preajma sărbătorilor pascale, pentru că acum, mai mult ca niciodată, la nicio altă sărbătoare, vinul este mai potrivit.

Mie, vinul, în special cel roșu, îmi amintește de sărbătorile de Paști petrecute la bunicii paterni. Undeva prin Muntenia, unde oamenii sunt mai calmi decât moldovenii, mai atenți la detalii, la așezarea mesei. Întotdeauna, această sărbătoare era petrecută acolo. Era tradiția familiei noastre. Și, pe lângă bucatele pregătite de mâinile muncite ale bunicii, vinul roșu era nelipsit de la masă. E adevărat că bunicii nu aveau vin îmbuteliat, însă era vin muncit de mâinile lor. Mâinile lor care, nu de puține ori au sângerat de muncă, și au avut dureri mari, ducându-mă cu gândul la suferințele lui Iisus.

De aceea, vinul roșu este prezent în biserică, la Împărtășanie, aducând aminte de sângele vărsat pentru credincioși.

Mesele de Paște arătau așa…

family gathering for picnic on terrace
Photo by Askar Abayev on pexels.com

Întotdeauna, de Paște mâncam afară, printre mirosul de iarbă proaspătă, flori, pământ săpat. Printre mirosul de cozonaci copți în cuptorul de lut. Familia era strânsă la masă și se discuta despre viață, copii, școală. Noi nu ascultam muzică de Paște, iar acum înțeleg și de ce. Era o sărbătoare a liniștii, a păcii, a renașterii. Era o atmosferă atât de calmă și de pură, încât nu aveai nimic să-i reproșezi.

Adulții consumau vin roșu. Întotdeauna. Adevărul e că mergea cel mai bine cu carnea roșie și dulciurile de casă. Era un vin așa cum e Cabernet Sauvignon sau Merlot. Pe vremea aia nu știam eu de aceste soiuri de vinuri, nici de Beciul Domnesc, însă îmi amintesc cu ce admirație se uita și tata și bunicul la culoarea rubinie din pahar, cum îl înălțau la soare ca să-i admire transparența.

sursa: Beciul Domnesc

După ani, când munca la vie a devenit prea grea pentru două perechi de mâini deja obosite, tata ducea mereu la masa de Paște vin roșu îmbuteliat. Pentru a rememora mesele îndestulate, stropite cu vin roșu. Iată că Feteasca Neagră, Pinot Noir au intrat în familia nostră, au văzut soarele Munteniei, la o masă cinstită, alături de povești emoționante. De exemplu, bunica mea mereu ne spunea povestea ei de viață. Cum o fată harnică ca ea, care știa să țese, să facă mămăligă și să spele, nu s-a dus la școală, pentru că era prea gospodină, însă a învățat să scrie, să citească și să socotească doar „furând” de la frații ei mai mari. De fiecare dată mă impresiona povestea ei, deși în fiecare an ne spunea povestea asta. Mai târziu am aflat că era un alt fel de a ne spune să ne ținem de carte și de școală.

Astăzi, deși niciunul dintre bunicii munteni nu mai este, de Paște îmi torn un pahar de vin roșu și adulmec prin aer, doar-doar voi simți miros de iarbă proaspătă și cozonaci copți în lut.

sursa: Beciul Domnesc

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024.

De cătă

Un comentariu la „Vinul și poveștile de Paște”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *