Încă din cele mai vechi timpuri, de pe tărâmuri precum Mesopotamia, Caucaz, Egipt, Grecia, vinul a fost o licoare fermecătoare. Atât de fermecătoare, încât despre vin găsim povești și legende care mai de care mai interesante. Unele dintre aceste povești ne aduc în atenție pasiunea pe care zeii și, ulterior, oamenii au avut-o pentru vin. Asta ne face să asociem vinul cu dragostea sau cu istoria, cultura. Vinul era, la începuturi, rezervat zeilor, oamenilor bogați, persoanelor rafinate. Era simbolul luxului, rafinamentului.

Dar pentru că povești despre vin găsești, cu siguranță, pe internet, eu vreau să te „îmbăt” cu o altfel de poveste. Și pentru tocmai ce am savurat un pahar de Fetească Albă, te provoc să faci la fel, ca să poți savura mai bine ceea ce vei citi în continuare.

Despre vin și dragoste.

Pentru că nu le pot despărți. Și pentru că recent mă întrebam care este vinul meu preferat, stând în fața raftului de vinuri, încercând să-l aleg pe cel mai potrivit. Mă tot gândeam, mă decideam, apoi mă răzgândeam. Și tot așa până mi-am dat seama că voi sta mult și bine în fața raftului cu vinuri.

sursa foto: Beciul Domnesc

Vinul meu preferat…

Și atunci mi-am dat seama: Vinul meu preferat este precum dragostea. Precum dragostea dintre mine și el. La început, am preferat vinul roșu, dens, gros, dulce, atât de dulce de se lipeau buzele. Băut cu nesaț, la orice oră, pe mâncate și pe nemâncate. Acel soi de vin de te duce ușor de cap, crezi că e ușor, doar e dulce și poți duce. Așa cum e și cu dragostea. Cel puțin dragostea dintre mine și el!

sursa foto: Beciul Domnesc

Apoi, pe lista vinurilor preferate a urmat vinul parfumat, alb sau rose, băut rece. Pentru astfel de vin alegeam mereu ocazii deosebite, ocazii pentru a ieși în oraș, ocazii pentru a sărbători un eveniment special din viețile noastre. Vinuri precum Busuioacă de Bohotin sau Tămâioasă Românească.

sursa foto: Beciul Domnesc

Cu cât dragostea dintre mine și el creștea, număram anii petrecuți împreună, bucuriile și necazurile, copiii, banii câștigați sau pierduți, gusturile în materie de vinuri s-au schimbat. Am început să prefer vinurile rafinate, de calitate. Băute în comfortul casei, cu prietenii la o vorbă, seara, sau doar noi doi pe canapeaua cea nouă. Băut rece, din paharul aburind, ne-am dat seama că ne cunoaștem atât de bine unul pe celălalt, încât nu mai trebuie să ne sunăm ca să întrebăm „Ce vin bem azi?”

Răspunsul este evident…

sursa foto: Beciul Domnesc

Bine, bine, dar ce vin îmi place?

După câțiva ani în care am ales după instinct, după felurile de mâncare gătite, aciditate sau zahăr, azi m-am îndreptat către vin alb, demisec. Și nu pentru că acesta ar fi cel mai bun vin, ci pentru că acest vin se potrivește cel mai bine cu alimentele pe care eu le consum. De obicei, prefer carnea slabă și albă, fructe de mare, pește la grătar, salate. Dish-uri preparate dietetic, cu puține grăsimi. Așa am mâncat dintotdeauna. Așadar, îmi vine ușor să spun Fetească Albă.

De ce m-a convins Feteasca Albă?

sursa foto: Beciul Domnesc

*Este un vin alb, clasic, demisec, din portofoliul Beciul Domenesc, gama Sigillum Moldaviae.

*Băubil în orice anotimp; ușor, gustos, echilibrat;

*Băut rece e și mai ușor și mai gustos; (Eu am un termometru pentru sticlele de vin, așa știu când e potrivit pentru băut);

*Pretabil pentru aproape orice fel de preparat; Eu l-am băut și după tort diplomat și a mers fantastic; Clar după carne albă este perfect.

*Are o culoare clară, curată. Prezentarea sticlei și a etichetei e brici, fără probleme poți să apari la prieteni acasă cu o Fetească Albă la subraț.

Cum ajunge un vin la o calitate desăvârșită?

Un vin ajunge la o calitate desăvârșită așa cum și dragostea ajunge la maturitate: cu răbdare, trudă, pasiune, muncă, cercetare și înțelepciune. Trebuie să cobori în adâncul sufletului, să cercetezi cum ești tu și partenerul, ca să poți face o echipă bună. Da, uneori mai trebuie să și cobori acolo, jos…

sursa foto: Beciul Domnesc

Care este vinul tău preferat?

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024.

De cătă

2 comentarii la „Vin și dragoste”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *